Kind van de streek

Kind van de streek

Kind van de streek
Misschien dat we er ooit nog een liedje van maken. Kind van de streek klinkt toch een heel stuk beter dan Kind van de duivel. Vind je ook niet? Nou ja, beter moeten we natuurlijk afwachten, maar het is in ieder geval een vriendelijkere titel!

De eerste kroeg?
Het is ook een titel waar ik trots op ben. Mijn wieg stond in Wijthmen, hemelsbreed slechts op een paar kilometer afstand van De Veldhoek. Wat voelt het geweldig om op zo’n jonge leeftijd al de scepter te mogen zwaaien over dit prachtige horecabedrijf dat altijd zo verbonden is geweest met de buurt. Ik moet het mijn ouders nog een keer navragen, maar waarschijnlijk was De Veldhoek ook één van de kroegen waar ik mijn eerste stapjes als horecadier heb gezet…

Ik geef het eerlijk toe dat ik kan genieten van de grote stad. Een dagje Amsterdam, je mag mij er ’s nachts voor wakker maken. Al die drukte en gekkigheid, geweldig! Maar, als we diep in de avond terugkeren naar Salland ben ik toch verschrikkelijk blij dat ik hier mag wonen en werken.

Sallandse streken
Toen chef-kok John en ik aan de slag gingen met de voorbereiding op deze gezamenlijke nieuwe uitdaging waren we er culinair gezien al snel uit. Onafhankelijk van elkaar gaven we aan het belangrijk te vinden zoveel mogelijk samen te werken met leveranciers uit de regio. Mooi vlees, prachtige gewassen. Vanuit het (wei)land rechtstreeks op het bord bij De Veldhoek. (H)eerlijk en puur eten! Als restaurant betalen we iets meer voor deze werkwijze, maar dat hebben we er graag voor over. Het is een investering in wat we hebben omgedoopt tot onze ‘Sallandse streken’.

Een beetje ondeugend, maar wel lekker
‘Sallandse streken’ heeft in ons geval een dubbele betekenis. Natuurlijk verwijst het in eerste instantie naar onze verbondenheid met de regio, maar ‘streken’ heeft ook iets ondeugends. De Veldhoek is ook de regio waar ik als opgroeiende puber de nodige streken heb uitgehaald. Hetzelfde doen we – in mindere mate – in de keuken van De Veldhoek. We willen graag een beetje culinair ondeugend zijn. Even buiten de gebaande paden wandelen. Een bekend gerecht net even een andere twist geven. Of een moderne variant van een streekgerecht. Een beetje ondeugend, maar wel lekker!

Wilco van Dam
Eigenaar en gastheer De Veldhoek